Rozdělení a použití usní – teorie a pojmy

Základním výrobním materiálem pro obuvníky, kožešníky, sedláře, brašnáře, řemenáře, rukavičníky i jiná příbuzná řemesla, je samozřejmě kůže a kožešina. V tomto textu jsem využila informace z knížky Kůže – zpracování a výrobky, Olga Floriánová, nakladatelství GRADA. Historie Zpracováním kůží a kožešin se zabývali ve speciálních provozech zvané koželužny. Mnozí výrobci si kůže činili sami a […]
Kůže
21. 8. 2022

Základním výrobním materiálem pro obuvníky, kožešníky, sedláře, brašnáře, řemenáře, rukavičníky i jiná příbuzná řemesla, je samozřejmě kůže a kožešina.

V tomto textu jsem využila informace z knížky Kůže – zpracování a výrobky, Olga Floriánová, nakladatelství GRADA.

Historie

Zpracováním kůží a kožešin se zabývali ve speciálních provozech zvané koželužny. Mnozí výrobci si kůže činili sami a to na mnoha místech přetrvávalo až do 20. století. Dokonalejší barvení kůží k nám přinesli Maurové počátkem středověku.
Na našem území se činění tříslem dokládá z období Velké Moravy. Činění kamencem hlinitým k nám proniklo ze severní Afriky přes Pyrenejský poloostrov. Po třicetileté válce se koželužské řemeslo dostalo do úpadku. V druhé polovině 17. století dochází k novému jevu – zakládání panských koželužen. Od 18. století se vyvíjí nové technologie, rozvíjela se podnikavost a obchodní schopnost živnostníků.

Technologie zpracování kůže

Upravená kůže je výchozí materiálem pro další výrobu. Požadavky jsou různé. Někdo potřebuje pevnou, někdo měkkou, odolnost v tahu. Dost záleží i na tom z jaké části zvířete kůže pochází. Surová kůže, která je zbavená chlupů, se vyděláním mění na useň. Kůže upravená tak, že z lícové strany je zachovaná srst, se nazývá kožešina.

Podle vydělání kůže dělíme tři základní techniky úprav.

  • Koželužství – používá se při činění tříslovina, organických nebo anorganických
  • Jirchářství – vzniká při něm měkká tažná useň, k činění používá hlinité soli. Využívá skopovinu, teletinu a kozinu.
  • Zámišnictví – původ slova zámiš (lidově semiš) je z arabského původu a byl to tuk na mazání kol. Důkladné loužení a moření způsobuje měkkost. Činění je děláno rybím tukem, který se vpravuje intenzivním tlakem a valchováním. Výsledné usně jsou do žluta, jsou měkké tažné a odolné proti vodě.

Základní pojmy

Kůže – vrchní pokryv obratlovce
Useň – vyčiněná kůže, vláknitá struktura je zachovaná
Kožešina – kůže savců i s chlupy
Useň:
Vláknitá useň – přírodní useň
Syntetická useň – uměle vytvořená ze syntetických polymerů v přírodní nebo upravené formě

Starší dělení podle zpracování

Koželužství

je činění kůže pomocí organických a anorganických třísliv

Hovězina

je kůže z dospělého hovězího dobytka a je nejdůležitější koželužskou surovinou, dělíme ji na:

  • jalovčina, volovici – kůže z mladého dobytka, stejnoměrná hustota vaziva
  • kravina – kůže starší, řidší vazivo
  • býčina – je těžší kůže s tlustými vazy

Teletina

je kůže telat živících se mlékem, vyznačuje se stejnoměrnou hustotou vaziva a jemným lícem, proto je velmi vyhledávanou surovinou a bývá dražší

Ostarčina

vzniká z telat, která se živí rostlinnou stravou

Vepřovice

v kožedělným průmyslu se využívá na druhém místě hned za hovězinou

stahuje se z vepřů nad 40 kg a buď v kruponech nebo celých kůžích, krupon je do obdélníku z hřbetu zvířete a má výraznou lícovou kresbu

z kruponů se nejčastěji vyrábějí nubukové usně

Kozina, kozličina

patří k žádaným koželužským surovinám, většinou se dováží, ale ne jako surová, nýbrž hotová vyčiněná useň

Jirchářství

je jiné zpracování kůže, vzniká při něm měkká tažná useň. Využívá skopovinu, teletinu a kozinu.

Zámišnictví

původ slova zámiš (lidově semiš)je z arabského původu a byl to tuk na mazání kol. Důkladné loužení a moření způsobuje měkkost. Činění je děláno rybím tukem, který se vpravuje intenzivním tlakem a valchováním. Výsledné usně jsou dožluta, jsou měkké tažné a odolné proti vodě.

Druhy usní

Hovězina – byla a je nejběžnější usní. V těžké a jadrné podobě sloužila na spodkové usně. Z méně jadrné se zhotovují tzv. vařety, čalounické a nábytkářské usně. Z lehké se vyrábějí obuvnické usně nebo sedlářské hlazenice, tzv.blanky. Štípenky se používají obuvnických a oděvních podšívek.

Teletina – je kůže telat živících se mlékem, vyznačuje se stejnoměrnou hustotou vaziva a jemným lícem, proto je velmi vyhledávanou surovinou a bývá dražší. Používána na luxusní obuv. Ostarčina – vzniká z telat, která se živí rostlinnou stravou.

Jehnětina a kozina – suně rukavičkářské a ševro

Konina – zde se odděluje zadek, tzv. špígl, hustý a jadrný materiál. Na oficírské holínky, podešve na cvičky. Z přední části se vyrábí usně galanterní a podšívky. Z nejlepší části usně se vyrábí ševrety na výrobu kabátů. Lakované usně – zhotovují se chromčiněním, líc je pak upraven krycími apreturami, způsobují vysoký lesk a hladký povrch.

Skopovice – na podšívky, kožešnické účely, knihtisk tzv. skiver.

Kordován, Safián, Juchta

SOUČASNÉ dělení

podle suroviny

  • hovězina
  • teletina
  • kozina
  • vepřovice
  • konina
  • skopovice

způsob činění

  • rostlinným tříslem
  • syntetickým tříslem
  • kombinovaným tříslem
  • chromitými solemi
  • jirchářské a zámišnické usně

povrchová úprava

  • přírodní líc
  • hladký líc
  • broušený líc
  • tlačený líc

způsob krájení

celé, půlky, krupony, štiky, krajiny, vazy, ramena, předky, zadky

způsob zpracování

obuvnické – spodkové, vrchové, stélkové, rámové, podšívkové ledkové

oděvnické – rukavičkářské, sedlářské, čalounické, brašnářské, řemenové, technické

speciální usně

waterproof – hovězina vydělaná chromitými solemi, podbarvená dehtovými barvami, maže se a má žehlenou úpravu s přirozenou nebo umělou kresbou

nubuk – useň bílá (vyčiňuje se chromitými solemi a syntetickými tříslovinami) nebo barevná (vyčiňuje se chromitými solemi a vybarvuje se dehtovými barvami). Povrch se na lícové straně upravuje jemným broušením. Použití: svrškové dílce letní vycházkové obuvi a brašnářských výrobků.

velur – hovězinový se činí chromitými solemi a vybarvuje se dehtovými barvami. Z rubu se upravuje broušením a česáním. Vyrábí se i z hovězinové štípenky. Použití : svrškové dílce obuvi, k potahování spodkových dílců obuvi a
na galanterní zboží.

teletinový box – vydělává se chromitými solemi, podbarvuje se dehtovými barvami. Upravuje se z lícové strany barvením a leští se. Líc má přirozenou kresbu. Různé barevné odstíny na výrobu svršku dámské galanterní obuvi,
pánské a dámské vycházkové obuvi a galanterního zboží.

kozinové ševro – vydělává se chromčiněním, podbarvuje se dehtovými barvami. Z lícu se upravuje krycími barvami na černo, hnědo a jinými povrchovými barvami. Leští se a žehlí. Kresba přirozená. Pro galanterní, dětskou, cvičební, brašnářské zboží.

ševrety – vydělává se chromčiněním, oděvnická useň

rukavičkářské usně – vysoká měkkost, tažnost, odolnost proti oděru, potu, příjemné barvy. Vyrábí se z kozlečiny, koziny, jehnětiny, skop., teletiny, vepřovice. Vydělaná chromitými solemi.

provedení usní

nappa, glazé, doge, chair, rocheto…

typy brašnářských usní

Líc se při ohybu nesmí otevírat, při dvojitém ohybu nesmí praskat a musí vykazovat vysokou odolnost, vyrábí se nejčastěji z tříselné hověziny, z hovězinové štípenky se přečiňuje chromitými solemi a dočiňuje se směsí přírodních a syntetických třísliv. Vlastnosti: hladkost, pružnost. Vyrábí se také z tříselných vepřovic nebo chromtříselné koziny

sedlářské a čalounické usně

Dokonalé pročinění, hladký rub, hladký vyražený líc. Vzniká z tříselné nebo chromité hověziny. Zhotovují se i z vepřovice činěné, hlazenice na postroje z hověziny nebo vepřovice se vyrábí vyděláním přírodními tříslivy nebo
kombinovaným činěním, ale také chromočiněním. Promazává se tzv „napalováním“.

Závěr

Pokud vás toto téma zajímá víc, doporučuji dvě knížky Kůže – zpracování a výrobky od Olgy Floriánové a Kůže – nové projekty – pomůcky, šití, výrobky Bothe Carsten.

A pro začátečníky připravuji článek o tom, která kůže (useň) se na co hodí a nehodí.

Jste připraveni na svoje nové boty?

Pokud jste zvládli chodidlo změřit, je nevyšší čas botky objednat 🙂

A pokud se podle návodu nezadařilo, nevadí. Domluvíme se a já Vám chodidlo ráda změřím 🙂

Share This